Måltidsakademien för forskning och utbildning; stipendier och belöningar

Senast uppdaterad: 2014-10-20

Välkommen till Måltidsakademiens hemsida!

Måltidsakademien grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet.


TORE WRETMAN-DAGEN 2014 I GRYTHYTTAN


TORSDAG DEN 23 OKTOBER "SEMINARIUM TORE WRETMAN"

Tore Wretman-dagen & Måltidsgalan

Till bords i paradiset
På de otal konstverk, som skildrar måltidens njutningar, finns alltid växtrikets härligheter i alla former - från frestande frukter till generösa vinkalkar och från läckra primörer till hälsobringande örter. Intresset för frukt och grönt har aldrig varit större än idag. Butikerna mäktar inte att möta den växande efterfrågan av ekologiska produkter, trots ambitionen att visa gröna fingrar. De hälso- medvetna konsumenterna tänker inte alltid på vilka ekologiska val de har gjort. Vid övergången till bättre matvanor och livsstil har vi grönt ljus hela tiden.
Tore Wretman-dagen vill sammanfatta vad vi vet om dessa trender:
• Vart är botaniserandet i såväl den svenska myllan som den tropiska plantagen på väg?
• Hur påverkar konsumtionen av frukt och grönt i alla dess former våra sinnen, smakupplevelser
och vår hälsa?
• Hur utvecklas nya gröna produkter för att tillfredsställa den snabbt växande efterfrågan?
Tore Wretman-dagen går till roten med det goda och bjuder på en generös bukett av det mest spännande matkreatörer, kulturvetare, forskare, producenter och distributörer har att erbjuda.


Tore Wretman, vår nestor när det gäller måltidsupplevelser. Hovtraktören var föregångaren som utvecklade den svenska gastronomin. Doktor Wretman kombinerade internationella trender med lokala traditioner. Inledde karriär som kökspojke, arbetade internationellt och blev kung i sitt eget restaurangim- perium, som var byggt på kunskap.
Wretman var sant road av utbildning och kompetensutveckling och såg behovet av att branschen fick en akademisk utbildning.Wretman-dagarna ska årligen behandla intressanta ämnen kopplade till Måltiden såväl som näringsliv, forskning och hantverk. År 2014 är temat ”Till bords i paradiset” med under- rubriken ”Måltid och Trädgård”.
Tore Wretmandagarna inleds den 22 oktober kl 14.00 med prisutdelning för Årets Svenska Måltidslitteratur. Dagen avslutas kl 16.30.
Torsdagen den 23 oktober med start kl 09.30 ägnas åt seminarier under temat ”Till bords i paradiset”. Dagen avslutas med galamiddag.
För mer information, se hemsidan: www.maltidsriket.se


ÅRETS SVENSKA MÅLTIDSLITTERATUR 2014


OBS! Ändrad plats för utdelningen!!
Årets Svenska Måltidslitteratur delas ut onsdagen den 22 oktober kl. 13.30 - 16.30 på Nordiska Museet i Stockholm.
Varmt välkomna!






Varför en måltidsakademi?

Programförklaring»

Näring för magen eller själen

Forskningsöversikt »

Vi tar gärna emot kompletteringar till rapportens översikt över svensk forskning. E-posta kompletteringar till
Professor Christina Fjellström

Måltidens dag


Torsdag den 16 oktober 2014 firas Måltidens Dag för femtonde året i rad med Måltidsakademien som huvudman.


Måltidens Dags soppa 2014



Smakrik kålsoppa med baconchips (valfritt)Beskriv Bilden
4-6 personer

0.5 kg finhackad vitkål
1 finhackad gul lök
1 skalad och finhackad 10 cm morot
2 msk smör/margarin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
½ - 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk Maizenamjöl
1-2 msk spiskummin

Fräs löken genomskinlig, tillsätt den hackade kålen och moroten och fräs alltsammans. Späd med 1 liter kokande vatten och låt puttra i 10-15 minuter. Red med Maizena till lagom konsistens.

Smaksätt med spiskummin, c:a 1-2 msk

Serveras med baconchips. Stek ut 8 baconskivor på folie i ugn till knaprig konsistens och finhacka sedan de svalnat. Använd gärna stekskyn från baconet i soppan som smaksättare. Toppa med finklippt persilja.

Läs mer »
Måltidsakademien : c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5: 114 53 Stockholm : info@grappe.se