Måltidsakademien för forskning och utbildning; stipendier och belöningar

Senast uppdaterad: 2016-09-20

Välkommen till Måltidsakademiens hemsida!

Måltidsakademien grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet.


Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2015


Nu har Måltidsakademien utsett

"Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier"


Tal om läckerheter
oavkortad illustrerad utgåva av en global mathistorisk klassiker
Beskriv Bildenav Bengt Bergius
Redaktör Jakob Christensson
Kungliga Skogs- och lantbruksakademien


Motiveringen löd:
Helt svindlande är denna väl kommenterade och vackert illustrerade tidsresa till en sällsam dag i maj 1780 på Kungliga Vetenskapsakademien, där Bengt Bergius levererade ett maratontal om allt som någon gång, i någon kultur har kallats läckert, från långkokt elefantsnabel till taggig, stinkande durian.

Boken vann också klassen Historisk måltidslitteratur
Form: Lars Paulsrud

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för femtonde året i rad. I år är rekordsiffran 382 titlar med i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket i Stockholm och lockade ett drygt hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.
Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.



Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Möller Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Birgit Hemberg Matjournalist och författare, Stockholm
Jens Linder Journalist och kock, Stockholm
Charlotte Birnbaum Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm
Dick Norberg Grafisk formgivare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , www.akademierna.se/maltidsakademien , förlagens hemsidor.
Hela Guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur finnas som pdf för fri nedladdning på 2015 Års Måltidslitteratur

Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se
070-554 41 63

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE




















.





Varför en måltidsakademi?

Programförklaring

Näring för magen eller själen

Forskningsöversikt

Vi tar gärna emot kompletteringar till rapportens översikt över svensk forskning. E-posta kompletteringar till
Professor Christina Fjellström

Måltidens dag


Torsdag den 20 oktober 2016 firas Måltidens Dag för sjuttonde året i rad med Måltidsakademien som huvudman.

Årets sopprecept kommer att publiceras strax före hösten.









Måltidsakademien : c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5: 114 53 Stockholm : info@grappe.se