Måltidsakademien för forskning och utbildning; stipendier och belöningar

Senast uppdaterad: 2016-04-12

Välkommen till Måltidsakademiens hemsida!

Måltidsakademien grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet.


Måltidsakademien inbjuder
till ett seminarium för forskare med anknytning till ämnet måltid & hälsa den 19 maj på Uppsala Universitet

Tryck här för inbjudan "Mat och måltidsseminarium"

Det övergripande syftet med seminariet den
19 maj är att inventera pågående måltidsrelaterad
forskning och utgöra en startpunkt för ett aktivt svenskt
måltidsforskningsnätverk med årligen återkommande
nationella vetenskapliga möten i form av seminarier
och workshops.

På seminariet ges möjlighet att presentera ny forskning.
Vi välkomnar abstracts inom alla forskningsämnen och
gör sedan ett urval med fokus på att representera bredd
inom både forskningsämnen och lärosäten. Abstracts
från doktorander och unga forskare ges företräde.
Varmt välkomna!
Sverker Sörlin, preses

PROGRAM EKONOMIKUM HÖRSAL 1

08.45 Kaffe och smörgås serveras
.
09.30 Sverker Sörlin, preses i Måltidsakademien, hälsar välkommen och berättar om Måltidsakademiens arbete för ett multidisciplinärt vetenskapligt nätverk för unga forskare med måltidsanknutna projekt.

10.00-15.30 Forskningspresentationer och diskussioner med paus för kaffe och gemensam lunch 12.15.

15.30 Sammanfattning av dagens presentationer och diskussioner. Planering för fortsatt arbete med forskningsnätverk och återkommande forskningsseminarier.

16.00 Seminariet avslutas. Därefter finns möjlighet till möten i mindre grupper

18.00 Middag på Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsala, Åsgränd 7.

ANMÄLAN OCH ABSTRACT:
Anmälan till seminariet

Måltidsakademien genomför forskningsseminariet med stöd från Jacob Wallenbergs stiftelse, Gastronomiska Akademien och Ekonomisk-historiska institutionen, Uppsala universitet.

Deltagande i seminarium inklusive kaffe och lunch: 250 kr

Middag inklusive vin eller alkoholfria alternativ: 650 kr

För frågor, kontakta:
Christina Wedén, avdelningen för farmakognosi, Uppsala universitet
christina.weden@fkog.uu.se telefon: 0708-85 58 72



Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2015


Nu har Måltidsakademien utsett

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”


Tal om läckerheter
oavkortad illustrerad utgåva av en global mathistorisk klassiker
Beskriv Bildenav Bengt Bergius
Redaktör Jakob Christensson
Kungliga Skogs- och lantbruksakademien


Motiveringen löd:
Helt svindlande är denna väl kommenterade och vackert illustrerade tidsresa till en sällsam dag i maj 1780 på Kungliga Vetenskapsakademien, då Bengt Bergius levererade ett maratontal om allt som någon gång, i någon kultur har kallats läckert, från långkokt elefantsnabel till taggig, stinkande durian.

Boken vann också klassen Historisk måltidslitteratur
Form: Lars Paulsrud

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för femtonde året i rad. I år är rekordsiffran 382 titlar med i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket i Stockholm och lockade ett drygt hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.
Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.



Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Möller Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Birgit Hemberg Matjournalist och författare, Stockholm
Jens Linder Journalist och kock, Stockholm
Charlotte Birnbaum Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm
Dick Norberg Grafisk formgivare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , www.akademierna.se/maltidsakademien , förlagens hemsidor.
Hela Guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur finnas som pdf för fri nedladdning på 2015 års Måltidslitteratur

Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se
070-554 41 63

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2015

1. À la carte – ”Best Chef Books”
Författare: Paul Svensson
Titel: Den nya husmanskosten
Förlag: Norstedts förlag
Foto: Magnus Skoglöf
Form: Kristin Lidström

Motivering:
Med Den nya husmanskosten tar Paul Svensson tillvara på äldre generationers kunskap och ger samtidigt rätterna nya idéer och smaker, även nästa dag, då resterna blir rena festerna!


2. Barn och mat
Författare: Clara Lidström
Författare: Annakarin Nyberg
Titel: Odla : steg för steg
Förlag: Rabén & Sjögren
Foto: Clara Lidström
Illustrationer: Katy Kimbell
Illustrationer: Li Söderberg

Motivering:
En rolig bok där vi lär oss odla tomater, sätta vitlök och laga världens godaste vitlöksost. Utan pekpinnar och med ett befriande direkt tilltal till barnen får denna bok saker att gro och växa.


3. Ceremoniella måltider
Författare: Daniel Crespi
Författare: Mikael Einarsson
Titel: Hedonisten
Förlag: Natur & kultur
Foto: Calle Stoltz
Form: Stefan Fält

Motivering: :
Det går inte att värja sig mot livsnjutare som Crespi och Einarsson. Med imponerande konsekvens och saklig pedagogik lär de ut en enda sak: att äta och dricka det godaste som finns. Och se så fint det presenteras!


4. Desserter
Författare: Elisabeth Johansson
Titel: Salmiak och saltlakrits
Förlag: Watz Book
Foto: Joel Wåreus

Motivering:
Med oöverträffat sug i bildernas mörker dras läsaren in i ett universum av aromdramatik och skarpt tecknade konturer: saltlakrits är det nya svarta.


5. Doktorsavhandlingar och vetenskapligapublikationer
Författare: Ulrika Torell
Titel: Socker och söta saker : en kulturhistorisk studie av sockerkonsumtionen i Sverige
Förlag: Nordiska museets förlag
Form: Susanna Viborg

Motivering:
En underhållande och oerhört läcker gastronomisk sötsak med akademisk höjd - om sockret som medicin, klassmarkör och vår tids stora hälsofara.


6. Dryckeslitteratur
Författare: Josephine Sondlo
Författare: Madeleine Rapp
Titel: Tequila & mezcal : mexikanskt brännvin
Förlag: Natur & kultur
Foto: Fredrik Skogkvist (drinkar)
Foto: Josephine Sondlo (Mexico)
Form: Peter Ehrlin
Illustrationer: Peter Ehrlin

Motivering:
En perfekt avvägd lektion i agavejäsningens mysterier, tequila- och mezcalberedningen, glädjen i sortbotaniserandet och cocktailblandandet, allt skött av två bartenderamazoner, som inte väjer ens inför bakfyllans etik och estetik.


7. Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Författare: Niklas Junker
Författare: Andreas Wilson
Författare: Claes Häggström
Författare: Sebastian Berggren
Titel: Juiceverket : juice, drinkar och detox
Förlag: Norstedts förlag
Foto: Sima Korenivski

Motivering:
En värld av råsaft och dess självklara människotycke öppnar sig med hjälp av dessa fantastiska fyra herrar och deras surrande maskiner.


8. Essäer kring måltiden
Författare: Lotte Möller
Titel: Smultron
Förlag: Bokförlaget Arena
Form: Hanna Johansson

Motivering:
Svenska Akademiens Ordbok beskriver ett smultronställe som en plats där man upplever lycka eller glädje. Lotte Möller har lyckats med konststycket att samla smultronställets hela välbehag mellan två pärmar. En juvel.


9. Etniska kokböcker
Författare: Andreas Froebrich
Författare: Tomas Tengby
Titel: Sehr gut : den goda tyska maten
Förlag: Massolit Förlag
Foto: Bruno Ehrs
Form: Lisa Kullberg

Motivering:
Äntligen en bok som tar Europas största matkultur på allvar! Med husmanskosten åter i högsätet är det dags att utforska dess självklara ursprung. Laga med Andreas och njut!


10. Historisk måltidslitteratur
Författare: Bengt Bergius
Redaktör: Jakob Christensson
Titel: Tal om läckerheter : oavkortad illustrerad utgåva av en global mathistorisk klassiker…
Förlag: Kungliga Skogs- och lantbruksakademien

Motivering:
Helt svindlande är denna väl kommenterade och vackert illustrerade tidsresa till en sällsam dag i maj 1780 på Kungliga Vetenskapsakademien, då Bengt Bergius levererade ett maratontal om allt som någon gång, i någon kultur har kallats läckert, från långkokt elefantsnabel till taggig, stinkande durian.


11. Hälsa
Författare: Niklas Ekstedt
Författare: Henrik Ennart
Titel: Den blå maten : recept för ett långt och lyckligt liv
Förlag: Ordfront Förlag
Foto: Hanna Göransson
Form: Hanna Göransson

Motivering:
En fascinerande Ennart-rapport om matvanorna i de områden, där många blir över 100 år – som Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland och Småland i Sverige, där råvaror från självförsörjande jordbruk, jakt, fiske, bär och egna grönsaker omsatts till härliga ekstedtska recept.


12. Kantinmåltider
Redaktör: Pär
Titel: Kokbok för världens viktigaste matgäster
Förlag: Bergkvist Publishing AB
Foto: David Back

Motivering:
En resa till Sveriges skolrestauranger från Luleå till Svedala har blivit en källa att ösa inspiration ur – för modern skolmat som bygger barn och ungdomars framtid och där maten ger bästa möjliga förutsättningar för ett framgångsrikt lärande.


13. Kokböcker med restauranganknytning
Författare: Danyel Couet
Författare: Melker Andersson
Författare: Berit Lyregård (receptgranskning)
Författare: Cecilia Gyllenhammar (kortroman)
Titel: F12 : Fredsgatan 12
Förlag: Nygren & Nygren AB
Foto: David Loftus
Foto: Pieter ten Hoopen

Motivering:
Ett stilfullt bokslut efter 20 år som de renodlade smakernas mästarkrog. Med läderdoftande infattning, en intrikat kortroman kring epoken och riktigt användbara recept är det dags att laga själv och drömma sig tillbaka.


14. Köksträdgårdslitteratur
Författare: Johannes Wätterbäck
Författare: Theres Lundén
Titel: Alla fingrar gröna : handbok i konsten att odla sin egen mat
Förlag: Lux Publica
Foto: Linda Eliasson
Form: Theodor Jikander
Form: Kristel Clément
Illustrationer: Tatiana Shirbidova (akvareller)

Motivering:
Att lägga till något i den rika köksträdgårdsgenren är imponerande. Den här grönskimrande handboken äger en fin enkelhet i sin vackra pedagogik och får läsaren att snabbt vilja sticka ner fingrarna i myllan.


15. Livsstilslitteratur
Författare: Anna Billing
Titel: Alla hönsen hemma och färska ägg i köket
Förlag: Bokförlaget Arena
Foto: Carolina Romare

Motivering:
Äntligen en utförlig bok om hönan och ägget, med intelligent och initierat kackel om vår viktigaste tamfågel. En fjäder i hatten för alla i flocken.


16. Mat och dryck i kombination
Författare: Michel Jamais
Titel: Vinet & maten : grunderna, idéerna, det perfekta mötet
Förlag: Tukan förlag
Form: Monika O. Petrovski

Motivering:
En riktig grundlektion i mötets harmonier och paradoxer, fantasier och förklaringar, strukturer och texturer från vår meste utbildare på området. Ett referensverk att ständigt återvända till.


17. Matbröd
Författare: Håkan Johansson
Titel: Brödet : stjärnbagarens bröd i ditt kök
Förlag: Norstedts förlag
Foto: Richard Rönnerstam
Form: Mikael Engblom

Motivering:
En VM-vinnare i bageri bjuder på surdegsbröd, sköna klassiker som Sirapslimpa och Ankarstock, läckra pizzor, pimpade bröd, och de godaste bullar man kan tänka sig - allt vackert fotograferat av Rickard Rönnerstam.


18. Nordisk måltidslitteratur
Författare: Margareta Schildt Landgren
Titel: Nya nordiska köket : naturen, smakerna och filosofin
Förlag: Norstedts förlag
Foto: Tine Guth Linse

Motivering:
En hyllning till den nordiska maten där enkelheten och råvarorna själva talar sitt tydliga språk. Vi inbjuds att njuta av det nordiska köket som plötsligt seglat upp som ett av världens främsta.


19:1. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: Amanda Lindberg
Titel: Café Göteborg : recept och guide till 39 caféer
Förlag: Isaberg förlag
Foto: Sigrid Malmgren
Form: Bill Mason
Serie: Cafébokserie

Motivering:
Med caféböckerna i handen hittar vi fram till trevliga, trendiga och klassiska caféer runt om i vårt land, från anrika arbetarfik till heta espressobarer och insuttna salonger. Alla människor bakom cafédisken delar med sig av sina godaste recept.


19:2. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: Ylva Tryselius
Titel: Café Uppland : recept och guide till 48 caféer
Förlag: Isaberg förlag
Foto: Ylva Tryselius
Form: Ann Olander
Serie: Cafébokserie

Motivering:
Med caféböckerna i handen hittar vi fram till trevliga, trendiga och klassiska caféer runt om i vårt land, från anrika arbetarfik till heta espressobarer och insuttna salonger. Alla människor bakom cafédisken delar med sig av sina godaste recept.


19:3. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: Ivana Vukadinovic
Titel: Café Östergötland : recept och guide till 44 caféer
Förlag: Isaberg förlag
Foto: Desiré Östergren
Form: Ann Olander
Serie: Cafébokserie

Motivering:
Med caféböckerna i handen hittar vi fram till trevliga, trendiga och klassiska caféer runt om i vårt land, från anrika arbetarfik till heta espressobarer och insuttna salonger. Alla människor bakom cafédisken delar med sig av sina godaste recept.


19:4. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: Ann-Kristin Lindh
Titel: Halländska gårdsbutiker & kaféer
Förlag: Isaberg förlag
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Form: Jonas Lindblad
Serie: På resa genom Sverige

Motivering:
Med caféböckerna i handen hittar vi fram till trevliga, trendiga och klassiska caféer runt om i vårt land, från anrika arbetarfik till heta espressobarer och insuttna salonger. Alla människor bakom cafédisken delar med sig av sina godaste recept.


19:5. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: Ann-Charlotte Fägerlind
Titel: Småländska gårdsbutiker & kaféer : innehåller recept från alla gårdar
& kaféer
Förlag: Isaberg förlag
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Form: Jonas Lindblad
Serie: På resa genom Sverige

Motivering:
Med caféböckerna i handen hittar vi fram till trevliga, trendiga och klassiska caféer runt om i vårt land, från anrika arbetarfik till heta espressobarer och insuttna salonger. Alla människor bakom cafédisken delar med sig av sina godaste recept.


19:6. Restaurangguider – ”På resa genom Sverige”
Titlar: Café Göteborg, Café Uppland, Café Östergötland, Halländska gårdsbutiker och kaféer, Småländska gårdsbutiker och kaféer
Förlag: Isaberg förlag

Motivering:
Med caféböckerna i handen hittar vi fram till trevliga, trendiga och klassiska caféer runt om i vårt land, från anrika arbetarfik till heta espressobarer och insuttna salonger. Alla människor bakom cafédisken delar med sig av sina godaste recept.


20. Speciallitteratur – metod
Författare: Johan Åkerberg
Titel: Rök : allt om maten, smaken & metoden
Förlag: Norstedts förlag
Foto: Isabelle Hesselberg
Illustrationer: Lukas Möllersten

Motivering:
Hela vår mathistoria doftar av rök – från ved, kol och ris. Här koncentrerar sig den lärde kocken Åkerberg på att reda ut begreppen och ge läsaren goda råd och digra recept för att få matlagningen att pyra och bolma.


21. Speciallitteratur – råvara
Författare: Caroline Dafgård
Titel: Condiments : gör egen vinäger, harissa och hot sauce
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Matilda Lindeblad

Motivering:
De små tilläggen kan göra skillnaden. En djupdykning i att själv göra sina egna pikanta inläggningar och starka såser. Något för matlagaren med gryende hantverksambitioner.


22. Söta bakverk
Författare: Per Bäckström
Titel: Konditorns bakverk : stora smaker i läckra former
Förlag: Grenadine Bokförlag AB
Foto: Martin Lehnberg

Motivering:
Vilka läckerheter som ryms i denna bok! Här finns klassiska bakverk, tårtor, bakelser, desserter, praliner och inte minst smarrigt småplock: geléhallon, marshmallowklubbor och sura gröna äppelband.


23. Undervisningslitteratur
Författare: Per-Olof Hegg
Författare: Jan Hedh
Författare: Anders Vendel
Titel: Den tekniske kockens experimentella kokbok : 117 kemiska experiment i köket
Förlag: Jure Förlag
Foto: Håkan S. Bengtsson
Form: Johanna Blomberg

Motivering: :
Vem vill inte veta varför man gör som man gör i köket? Med dryga hundratalet experiment lär man sig allt om en ärtas uppgång och fall, kallkokning och att skrämma potatis.


24. Vardagsmåltider
Författare: Sandra Mastio
Titel: Mat av Mastio : vinnare i Sveriges Mästerkock 2015
Förlag: Bonnier Fakta i samarbete med TV4
Foto: Frida Wismar
Form: Anders Timrén

Motivering:
En modern kokbok där man hittar sin egen känsla i köket, med enkel mat för varje dag utan överdrivna arbetsbördor eller pretentioner. Här förmedlas en kärleksaffär till mat som gör oss alldeles varma.


25. Vegetarisk måltidslitteratur
Författare: Linda Andersson Hafner
Titel: Hjälp! Veganer på middag : mat för vardag och fest
Förlag: Ordalaget Bokförlag

Motivering:
En välformulerad, avspänd, vackert bildsatt och riktigt lockande inspirationsbok för ovana vegankockar i ett högst samtida bryderi.


26. Bästa foto och form
Foto: Calle Stoltz
Form: Jonas Cramby
Författare: Jonas Cramby
Titel: ;Taco Loco! : mexikansk gatumat från grunden
Förlag: Natur & Kultur
Illustrationer: Charles Glaubitz

Motivering:
Calle Stoltz har den nästan övernaturliga förmågan att förflytta läsaren inte bara till de spännande mexikanska gatumiljöerna, han får oss också att känna stinget av chili och den härliga doften av nybakad tortilla. Jonas Cramby sätter som skribent och formgivare bilden i centrum, det är genialt och en smaksensation för både öga och gom.


27. Bäst översatta - Hälsa
Författare: Giulia Enders
Översättare: Frederik Sjögren
Titel: Charmen med tarmen : allt om ett av kroppens mest underskattade organ
Förlag: Bokförlaget Forum
Form: Kerstin Hansson
Illustrationer: Jill Enders

Motivering:
En viktig, rolig och lärorik bok om vårt fantastiska tarmsystem. De senaste vetenskapliga rönen förklaras på ett underhållande sätt, och hur vi kan uppnå välbefinnande, åldras friskt och leva lyckligare.


28. Bäst översatta kokbok
Författare: Sabrina Ghayour
Översättare: Tove Jansson Borglund
Titel: Persiana : 100 enkla och moderna recept från Mellanöstern
Förlag: Massolit Förlag
Foto: Liz & Max Haarala Hamilton

Motivering:
Riktigt stilfullt och lärorikt om maten i Mellanöstern. ett steg vidare från de gängse rätterna, en inspirerande finkokbok som doftar saffran, spiskummin, persilja och citron.


29. Bäst översatta – Köksträdgårdslitteratur
Författare: Lorraine, Harrison
Översättare: Marie Widén
Översättare: Lennart Engstrand
Titel: Latin för trädgårdsälskare
Förlag: Lind & Co
Form: Lindsay Johns

Motivering:
En trädgårdsälskares nyttobok som är upplysande, underhållande och vackert illustrerad. Den avslöjar verkligen det botaniska latinets mysterier.


30. Årets debattbok
Författare: Anders Ingvarsson
Författare: Ann-Helen Meyer von Bremen
Titel: Makten över matkassen
Förlag : Bokförlaget Arena
Foto: Patric Leo
Form: Patric Leo

Motivering:
En folkbildande och viktig bok om den pågående förändringen av det svenska jordbruket. Hur skall vi välja maten på tallriken i framtiden? Makten över matkassen borde vara obligatorisk läsning i svenska skolor.


31. Årets gastronomiska anekdotpris
Författare: Robbe Eriksson
Författare: Riki Simic (recept)
Författare: David Mortimer-Hawkins (dryckestips)
Författare: Edward Blom (historiska mattexter)
Titel: … Och så åt de också… : nio svenska livsöden i en smaksatt historia
Förlag: Skabetti Books & Agency

Motivering:
Underhållande och kuriöst om nio originella människor med minst lika originella matvanor. Njut av Johnny Bodes opulenta whiskey och skaldjursorgier, Revolver-Harrys Skjutjärnssoppa och självklart Jan Stenbecks fettdrypande potatismos med Belugakaviar. Stabbigt, ganska grabbigt – men väldigt kul!


32. Årets grönsaksgärning
Författare: Ingar Nilsson
Titel: Kål
Förlag: Bokförlaget Arena
Foto: Charlotte Gawell

Motivering:
Denna välskrivna, vackra och inspirerande bok är en kålens revansch. Med historia, recept och fina illustrationer bäddar den för en lite åsidosatt, men ack så läcker, mångsidig och nyttig grönsaksrenässans!


33. Årets kulting
Författare: Martin Ragnar
Titel: Grisens historia : så mycket mer än fläsk
Förlag: Carlsson Bokförlag

Motivering:
Nu är den här: den definitiva boken om vårt främsta nyttodjur, skildrad med alla sina paradoxer av lättrimmad kärlek, grisskär charm, kultingkult, grishat och den grymma vägen mot slaktbänken.


34. BÄST ALLA KATEGORIER 2015
Författare: Bengt Bergius
Redaktör: Jakob Christensson
Titel: Tal om läckerheter : oavkortad illustrerad utgåva av en global mathistorisk klassiker…
Förlag: Kungliga Skogs- och lantbruksakademien

Motivering:
Helt svindlande är denna väl kommenterade och vackert illustrerade tidsresa till en sällsam dag i maj 1780 på Kungliga Vetenskapsakademien, då Bengt Bergius levererade ett maratontal om allt som någon gång, i någon kultur har kallats läckert, från långkokt elefantsnabel till taggig, stinkande durian.


Varför en måltidsakademi?

Programförklaring»

Näring för magen eller själen

Forskningsöversikt »

Vi tar gärna emot kompletteringar till rapportens översikt över svensk forskning. E-posta kompletteringar till
Professor Christina Fjellström

Måltidens dag


Torsdag den 20 oktober 2016 firas Måltidens Dag för sjuttonde året i rad med Måltidsakademien som huvudman.

Årets sopprecept kommer att publiceras strax före midsommar.









Måltidsakademien : c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5: 114 53 Stockholm : info@grappe.se