Måltidsakademien för forskning och utbildning; stipendier och belöningar

Senast uppdaterad: 2014-10-16

Välkommen till Måltidsakademiens hemsida!

Måltidsakademien grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet.


TORE WRETMAN-DAGEN 2014 I GRYTHYTTAN


TORSDAG DEN 23 OKTOBER "SEMINARIUM TORE WRETMAN"

Tore Wretman-dagen & Måltidsgalan

Till bords i paradiset
På de otal konstverk, som skildrar måltidens njutningar, finns alltid växtrikets härligheter i alla former - från frestande frukter till generösa vinkalkar och från läckra primörer till hälsobringande örter. Intresset för frukt och grönt har aldrig varit större än idag. Butikerna mäktar inte att möta den växande efterfrågan av ekologiska produkter, trots ambitionen att visa gröna fingrar. De hälso- medvetna konsumenterna tänker inte alltid på vilka ekologiska val de har gjort. Vid övergången till bättre matvanor och livsstil har vi grönt ljus hela tiden.
Tore Wretman-dagen vill sammanfatta vad vi vet om dessa trender:
• Vart är botaniserandet i såväl den svenska myllan som den tropiska plantagen på väg?
• Hur påverkar konsumtionen av frukt och grönt i alla dess former våra sinnen, smakupplevelser
och vår hälsa?
• Hur utvecklas nya gröna produkter för att tillfredsställa den snabbt växande efterfrågan?
Tore Wretman-dagen går till roten med det goda och bjuder på en generös bukett av det mest spännande matkreatörer, kulturvetare, forskare, producenter och distributörer har att erbjuda.


Tore Wretman, vår nestor när det gäller måltidsupplevelser. Hovtraktören var föregångaren som utvecklade den svenska gastronomin. Doktor Wretman kombinerade internationella trender med lokala traditioner. Inledde karriär som kökspojke, arbetade internationellt och blev kung i sitt eget restaurangim- perium, som var byggt på kunskap.
Wretman var sant road av utbildning och kompetensutveckling och såg behovet av att branschen fick en akademisk utbildning.Wretman-dagarna ska årligen behandla intressanta ämnen kopplade till Måltiden såväl som näringsliv, forskning och hantverk. År 2014 är temat ”Till bords i paradiset” med under- rubriken ”Måltid och Trädgård”.
Tore Wretmandagarna inleds den 22 oktober kl 14.00 med prisutdelning för Årets Svenska Måltidslitteratur. Dagen avslutas kl 16.30.
Torsdagen den 23 oktober med start kl 09.30 ägnas åt seminarier under temat ”Till bords i paradiset”. Dagen avslutas med galamiddag.
För mer information, se hemsidan: www.maltidsriket.se


ÅRETS SVENSKA MÅLTIDSLITTERATUR 2014


OBS! Ändrad plats för utdelningen!! Årets Svenska Måltidslitteratur delas ut onsdagen den 22 oktober kl. 13.30 - 16.30 på Nordiska Museet i Stockholm.
Varmt välkomna!



MÅLTIDSLITTERATURENS DAG
Måltidslitteraturens Dag med prisutdelning i Årets Svenska Måltidslitteratur 2013 var den 23 oktober. Samlingssalen på Nordiska museet var fylld med förväntansfulla åhörare. F.d. restaurangmannen Gösta Nordén berättade om sin menysamling och donerade den därefter till Måltidsakademiens biblioteksstiftelse.

Måltidsakademiens preses Håkan Jönsson och Nordiska museets styresman Christina Mattsson välkomnade till Wretmandagarna på Nordiska museet.

Länk till biblioteksstiftelsens nya hemsida med information om måltidslitteraturtävlingen
http://www.måltidslitteratur.se/



NU HAR MÅLTIDSAKADEMIEN UTSETT


”Årets bästa måltidslitteratur 2013 alla kategorier”

FÄVIKEN

av Magnus Nilsson Foto: Erik Olsson
Tukan förlag


Motiveringen löd:
En av våra yppersta mästerkockar, den originelle Magnus Nilsson, berättar i denna ömsinta matbok om sin lantliga kokkonst, om lagring, jäsning, pickling och tillagning, med ord som förmedlar djup kärlek till råvarorna, teknikerna och själva måltidens njutning.

Boken vann också klassen Regional matlagning och är formgiven av Yokoland


Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för trettonde året i rad. I år finns 312 titlar med i den katalog som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Prisutdelningen skedde under Måltidakademiens Tore Wretmandagar på Nordiska Museet i Stockholm och lockade en rad författare, förlagsfolk och matintresserade.
Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.



Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Mattsson Juryordförande, styresman, Nordiska museet, Stockholm
Birgit Hemberg Matjournalist och författare, Stockholm
Jens Linder Journalist och kock, Stockholm
Christina Möller F.d. provkökschef, COOP, ledamot i Måltidsakademien, Stockholm
Dick Norberg Grafisk formgivare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor i Måltidskonst och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

Samtliga 35 pristagare se nedan.

ÅRETS BÄSTA MÅLTIDSLITTERATUR 2013


1. À la carte – ”Best Chef Books”:
Författare: Tina Nordström
Titel: Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Charlie Drevstam
Illustrationer: Stina Wirsén
Form: Annika Lyth
Motivering:
Tina kan förmedla det roliga i att laga mat och dessutom lära ut både det enkla och det mer komplicerade på ett lätthanterligt sätt. En bok att ständigt ha tillgänglig i köket och fröjdas åt.


2. Barn och mat:
Författare: Lena Sjöberg
Titel: Hårdkokta fakta om ägg
Förlag: Bokförlaget Opal AB
Illustrationer: Lena Sjöberg
Form: Lena Sjöberg
Motivering:
”Hårdkokta fakta om ägg” ger både liten som stor häftiga kunskaper om alla sorters ägg. Vi får svar på hur kycklingen kan andas i äggskalet, om det finns ägg i rymden och vad som händer med ägg som ruvas, allt härligt illustrerat av Lena Sjöberg.


3. Ceremoniella måltider:
Författare: Jens Linder, Johanna Westman
Titel: December : från adventspyssel till nyårspartaj
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Ulrika Pousette
Illustrationer: Pia Koskela
Form: Emilie Crispin Ekström
Motivering:
December är samvarons rituella månad, och känner man sig det minsta vilsen bland alla måsten finns nu den perfekta handledningen till vad du ska göra, med allt från första adventsljuset till nyårsdagens festrester.


4. Choklad:
Författare: Eliq Maranik
Titel: Choklad & praliner
Förlag: Grenadine Bokförlag AB
Foto: Eliq Maranik, Stefan Lindström
Form: Stevali Production
Motivering:
Chokladens väg från kakaoträdet till pralinen beskrivs i denna vackra bok. Här görs hantverket så enkelt, att recepten lätt kan användas i hemmaköket. En inspirerande bok för alla som älskar choklad.


5. Desserter:
Författare: Cecilia Lundin
Titel: Sött
Förlag: Norstedts Förlag
Form: Lukas Möllersten, Annika Lyth
Motivering:
”Sött” innehåller allt önskvärt i den söta världen: tårtor, bakelser, pajer, mjuka kakor, småkakor, vetebröd, godis och desserter. Kort sagt allt, som dessutom är vackert fotograferat. En lockande och läcker bok med 200 recept!


6. Doktorsavhandlingar:
Författare: Jörgen Eksell
Titel: Värdeskapande gästfrihet : hur gästfrihet som värde ramas in, etableras och förhandlas i hotellbranschen
Förlag: Lunds universitet
Motivering:
En välskriven doktorsavhandling om ett för hotellbranschen komplext ämne: gästfrihet som knappast kan definieras fullt ut. Både konkret och abstrakt beskrivs service, gästfrihet och utövande av värdskap, som de viktiga framgångsfaktorerna för hela hotellnäringen.


7. Dryckeslitteratur – vin:
Författare: Richard Juhlin
Titel: En doft av champagne
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Pål Allan
Form: Annika Lyth
Motivering:
Ett nytt mästarprov av vår ende vinskribent med världsrykte är denna doftrika och i sanning heltäckande skildring av den bubblande drycken och distriktet – nu med 8000 provade champagner!


8. Dryckeslitteratur – öl:
Författare: Jan-Erik Svensson
Titel: Stora ölboken
Förlag: Grenadine Bokförlag AB
Form: Alan Maranik
Motivering:
Få kan matcha Jan-Erik Svenssons mångåriga ölkulturella erfarenheter, och nu finns de samlade i denna innehållsdigra bok, som följaktligen innehåller allt man behöver veta i ämnet öl.


9. Essäer kring måltiden:
Författare: Mats-Eric Nilsson
Titel: Saltad nota : om matfusket – från gatukök till gourmetrestaurang
Förlag: Ordfront förlag
Form: Eva Jais-Nilsen
Motivering:
Bäva månde livsmedelsindustrin, restaurangerna och kockarna! Den viktigaste boken för oss alla att läsa, om Sverige skall bli Europas bästa matland. Med sina avslöjanden agerar Mats-Eric Nilsson väckarklocka för att återskapa den äkta maten utan fusk.


10. Etniska kokböcker:
Författare: Lena Söderström
Titel: Hamburgare och texmex
Förlag: Bokförlaget Semic
Foto: Eva Hildén Smith
Form: Monica Sundberg
Motivering:
En generös bok som det flammar och ryker om, med smaskiga och rökdoftande burgare på grillar och i pannor. Entusiastiskt skriven och inspirerat illustrerad kommer den att bli tummad under varma sommarkvällar.


11. Historisk måltidslitteratur:
Författare: Leif Högberg
Titel: Snuskburken
Förlag: FORT & BUNKER
Foto: Leif Högberg
Motivering
En undanskymd men väsentlig del av det militära livet får sin historia skriven med snuskburken i centrum, matkärlet som sett likadant ut i mer än 100 år. Det rikliga bildmaterialet roar även alla som inte gjort lumpen och upplevt fältövningarnas burkburna matpauser.


12. Hälsa:
Författare: Bo Hagström
Författare: Mai-Lis Hellénius
Titel: Solens hälsa : laga mat med olivolja och må bra!
Förlag: ICA bokförlag
Foto: Bruno Ehrs
Form: Lisa Kullberg
Motivering:
Här är det inte LCHF, 5:2 eller 6:1 som omhuldas, nej det är oliven och dess livsbejakande olja, en källa till njutning och hälsa under tusentals år. Läs själv, och avgör om oliven är rena rama medicinen.


13. Kantinmåltider:
Författare: [Redaktionen]
Titel: Mästerkockens seniormat
Förlag: Micasa Fastigheter
Form: Åsa Nilsson
Motivering:
En hedervärd bok om ett försummat ämne: matlagning för pensionärer. Må den inspirera till stordåd i de offentliga köken!


14. Kokböcker med restauranganknytning:
Författare: KC Wallberg
Titel: Mitt matrike
Förlag: A Piece of Soul Production
Foto: Per Erik Berglund
Form: Urban Gyllström
Motivering:
Denne tänkande kock har knåpat ihop en bok, som rymmer mer kunskap och tanke på sina sidor än tio mattävlingar. En originell och berättande kokbok att läsa för nöje och förkovran.


15. Köksträdgårdslitteratur:
Författare: Lena Israelsson
Titel: Gourmetträdgården : köksväxterna som smakar bäst
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lena Israelsson
Form: Pernilla Qvist
Motivering:
Ett handfast verk om odling för köket som doftar jord och rötter: lättbegripliga råd, varma bilder och praktiska recept – en i sanning kultiverad läckerhet.


16. Livsstilslitteratur:
Författare: Riki Simic, David Mortimer-Hawkins, Sladjan Osmanagic
Titel: Fotbollskokboken 2 x 45 : 45 magiska matcher och 45 matchande recept
Förlag: Telegram förlag
Foto: Stefan Wettainen
Form: Pär Wickholm
Motivering:
Med årets originellaste kokbokskoncept tas fotbollsgastronomin upp till sublima höjder. Äntligen vet vi vad som bör avnjutas för att återuppleva UEFA-cupfinalen 1982 eller skandalderbyt i Glasgow 1998.


17. Mat och dryck i kombination:
Författare: Jan Groth
Titel: Whisky & Mat : malt och mat från Skottland, Irland, USA och Sverige
Förlag: Grenadine Bokförlag AB
Foto: Ellinor Hall, Jan Dahlqvist, Mattias Hildingh, Sara Rehnström
Form: Stevali Production
Motivering:
Jan Groth tar ytterligare ett steg för att visa fram whiskyns överraskande mattycke, nu med stöd av ett sällsynt kvalificerat och maltlystet kockgäng.


18. Regional måltidslitteratur:
Författare: Magnus Nilsson
Titel: Fäviken
Förlag: Tukan förlag
Foto: Erik Olsson
Form: Yokoland
Motivering:
En av våra yppersta mästerkockar, den originelle Magnus Nilsson, berättar i denna ömsinta matbok om sin lantliga kokkonst, om lagring, jäsning, pickling och tillagning, med ord som förmedlar djup kärlek till råvarorna, teknikerna och själva måltidens njutning.


19. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger:
Författare: Åsa Sommarström, Barbro Tryberg Boberg
Titel: Koll på Gotland
Förlag: Andina Förlag
Foto : Åsa Sommarström
Form: Barbro Tryberg Boberg
Motivering:
En turistguide som blir handskfackets bästa vän, med bra kartor som visar vägen till gårdsbutiker, restauranger, marknader och evenemang. Här hittar vi lätt baden, maten, kulturen och bensinen.


20. Social kompetens:
Författare: Mary Lan, Åsa Brevinge
Titel: Sverige möter Kina : undvik kulturkrockarna : en handbok
Förlag: Ordalaget Bokförlag AB
Foto: Bengt-Olof Olsson m.fl.
Form: Helena Jansson Icardo
Motivering:
En innehållsrik handbok som reder ut hindren, problemen och skillnaderna mellan öst och väst. Med den i handen undviker västerlänningen fallgropar i Kina, inte minst runt de runda matborden.


21. Speciallitteratur – metod:
Författare: Jonas Cramby
Titel: Texas BBQ : kött, rök och kärlek
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Jonas Cramby
Form: Kristin Lidström
Motivering:
Lågt har blivit högt, hett har blivit hett, Texas har blivit hippt. Den här doftrika boken porträtterar detta rika kök, sprunget ur nybyggare, cowboys, mexikaner och indianer, med grundliga och lockande recept och bilder.


22. Speciallitteratur – råvara:
Författare: Gareth Jones, David Taylor, Herman Rasmuson, Kerim Akkoc, Maria Jones
Titel: Taylors & Jones korvbok : stoppa och laga korv med smaker från hela världen
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Charlie Drevstam
Motivering:
Passionen för korv i alla former och smaker präglar denna kokbok. Dessa skarpskurna korvprofiler manar till tillverkning av korv och korvrätter i hemmet och inspirerar till hantverk, som lyfter korven in i finrummet.


23. Söta bakverk:
Författare: Sandra Abi-Khalil, Klara Ejemyr, Lisa Ericson, Miriam Parkman, Isabella Wong
Titel: Pärlans konfektyr : kolor, jazz och bakverk
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Martina Ankarfyr
Form: Katy Kimbell
Motivering:
I en träffsäker och rörande retrostil bjuder denna utgåva på läckerhet efter läckerhet, recept efter recept, utan att någonsin bli för snaskig. Det är bara att veckla ut godbitarna och känna den smöriga kolasmaken.


24. Undervisningslitteratur:
Författare: Jack Lainpelto, Katrin Lainpelto
Titel: Den dolda kunskapen : en bok om serviceyrket inom hotell och restaurang
Förlag: Studentlitteratur
Motivering:
Högst personlig och klokt resonerande är denna överraskande lärobok som fyllts med insikter om servicebranschen – ett måste för studenter och proffs, men också för alla som gillar att gå ut och äta.


25. Vardagsmåltider:
Författare: Lisa Lemke
Titel: Allt i en gryta
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Magnus Carlsson
Form: Kai Ristilä
Motivering:
Hela måltiden i en enda gryta, panna, form eller soppkastrull är både disk- och tidsbesparande och gör arbetet extra roligt i köket. Även desserter skapar Lisa Lemke suveränt och läckert.


26. Vegetarisk måltidslitteratur:
Författare: Cecilia Lundin
Författare: Ulla Karlström
Titel: Bonniers vegetariska kokbok
Förlag: Bonnier Fakta
Illustrationer: Lukas Möllersten
Form: Lukas Möllersten
Motivering:
Med hjälp av denna vegetariska kokbok är det lätt att variera vardagsmaten för den som redan är vegetarian samt för den som ska bjuda på vegetarisk fest. Boken hjälper också till vid högtider som jul, påsk och födelsedagar. Med andra ord en heltäckande grön bok.


27. Årsböcker och kalendrar:
Författare: Carl Henrik Carlsson (red.)
Titel: Mat och dryck : smakprov ur arkiven
Förlag: Riksarkivet
Form: Maria Balke
Motivering:
I denna vackra och rikt bildsatta bok anar man porten till en guldgruva, eller snarare ett outtömligt skafferi av kulinariska klenoder. Så gå till arkiven!


28. Översatt - grundkokböcker:
Författare: Sam Stern
Översättare: Elsie Formgren
Översättare: Sten Sundgren
Titel: Imponera i köket : kokbok för nybörjare
Förlag: Pagina Förlag
Foto: Chris Terry
Motivering:
En grundkokbok av en ung och kraftfull författare, välkänd i hela Europa. Pedagogiken fungerar perfekt för de unga generationerna. Här finns något för alla sinnesstämningar, plånböcker och livsstilar. Rolig läsning och lättföljda recept för alla nybörjare i köket.


29. Översatt - vegetarisk:
Författare: Yotam Ottolenghi
Översättare: Carina Jansson
Titel: Plenty : vegetariska favoriter
Förlag: Tukan förlag
Foto: Jonathan Lovekin
Motivering:
Sinnligt, inspirerande, inte onödigt komplicerat, men ändå raffinerat. Med sin mångsidiga kokbok Plenty visar Yotam Ottolenghi att vegetarisk njutning kan ske på många olika och förtjusande vis.


30. Bästa form:
Författare: Anders Melldén
Författare: Martin Andersson
Titel: Lite dyrare mycket bättre mat : nära i Uppland
Förlag: Alex & Martin
Foto: Alex & Martin
Form: Peter Assarsson
Form: Richard Olofsson
Motivering:
Det är kul att lära känna bondbrudarna på Eskesta gård, vars kor har spring i benen och alla de andra uppländska bönder som tar sitt hantverk på största allvar.
Formgivarna tycks som Laxkungen Lars-Åkes firrar trivas som fisken i vattnet. De har skapat en spännande layout och dessutom lagt ner omsorg i de typografiska detaljerna. De är precis som de uppländska råvarorna, fantastiskt fina!


31. Bästa foto:
Författare: Bo Hagström
Författare : Mai-Lis Hellénius
Titel: Solens hälsa : laga mat med olivolja och må bra!
Förlag: ICA bokförlag
Foto: Bruno Ehrs
Form: Lisa Kullberg
Motivering:
Bruno Ehrs bjuder oss genom sin bildkonst med på en resa in i ett landskap fyllt av olivlundar och doftande färska örter. Vi blir en del i skeendet, inte bara betraktare på avstånd. Hos honom är varje hörn, varje detalj och varje valör av bilden en integrerad och högst planerad del av helheten.


32. Juryns hjärtepris:
Författare: Charlotte Birnbaum
Titel: Den inre resan : en kokbok om matlagning med inälvor
Förlag: Ersatz
Illustrationer: Christa Näher
Form: Harald Pridgar
Motivering:
En resa i vårt inre kan vara ett hisnande konstnärligt och gastronomiskt äventyr, en möjlig väg till den bortglömda insikten att hjärna, hjärta, tarmar och tunga också är inälvor att avnjuta.


33. Årets kulturgärning:
Författare: Martin Ragnar
Titel: Svensk ostkultur i recept och formspråk : ett arv att förvalta
Förlag: Carlsson Bokförlag
Form: Johannes Molin
Form: T. Carlsson
Motivering:
Äntligen ett referensverk om den svenska ostkulturen! Här kopplas ett komplett grepp om såväl ost- som kunskapsmassa, med överdådigt bildmaterial och charmig formgivning.


34. Årets överdådare:
Författare: Edward Blom
Titel: Allting gott och alldeles för mycket
Förlag: Norstedts Förlag
Foto: Eva Hildén Smith m.fl.
Form: Wickholm formavd.
Motivering:
Edward Blom höjer sig över alla kategorier, när han samlar sina barocka bravader. Det är få förunnat att kunna njuta så, och vi kan blott försöka ta efter.


35. Folkets röst:
Författare: Leif Mannerström
Författare: Jesper Lindberg
Författare: Olle Ahnberg
Titel: Mannerströms fisk
Förlag: Norstedts Förlag
Foto: Tomas Yeh
Form: Jörgen Nordqvist
Form: Sara Bergh
Motivering:
Om det är någon som kan fisk så är det Mannerström. Numera betvingar han både sill, torsk, makrill och svenska folket.


36. BÄST ALLA KATEGORIER 2013
Författare: Magnus Nilsson
Titel: Fäviken
Förlag: Tukan förlag
Foto: Erik Olsson
Form: Yokoland
Motivering:
En av våra yppersta mästerkockar, den originelle Magnus Nilsson, berättar i denna ömsinta matbok om sin lantliga kokkonst, om lagring, jäsning, pickling och tillagning, med ord som förmedlar djup kärlek till råvarorna, teknikerna och själva måltidens njutning.



Bilder kommer att finnas på http://www.måltidslitteratur.se/ och på förlagens hemsidor!

Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se 070-554 41 63

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

Varför en måltidsakademi?

Programförklaring»

Näring för magen eller själen

Forskningsöversikt »

Vi tar gärna emot kompletteringar till rapportens översikt över svensk forskning. E-posta kompletteringar till
Professor Christina Fjellström

Måltidens dag


Torsdag den 16 oktober 2014 firas Måltidens Dag för femtonde året i rad med Måltidsakademien som huvudman.


Måltidens Dags soppa 2014



Smakrik kålsoppa med baconchips (valfritt)Beskriv Bilden
4-6 personer

0.5 kg finhackad vitkål
1 finhackad gul lök
1 skalad och finhackad 10 cm morot
2 msk smör/margarin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
½ - 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk Maizenamjöl
1-2 msk spiskummin

Fräs löken genomskinlig, tillsätt den hackade kålen och moroten och fräs alltsammans. Späd med 1 liter kokande vatten och låt puttra i 10-15 minuter. Red med Maizena till lagom konsistens.

Smaksätt med spiskummin, c:a 1-2 msk

Serveras med baconchips. Stek ut 8 baconskivor på folie i ugn till knaprig konsistens och finhacka sedan de svalnat. Använd gärna stekskyn från baconet i soppan som smaksättare. Toppa med finklippt persilja.

Läs mer »
Måltidsakademien : c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5: 114 53 Stockholm : info@grappe.se