Måltidsakademien för forskning och utbildning; stipendier och belöningar

Senast uppdaterad: 2014-10-24

Välkommen till Måltidsakademiens hemsida!

Måltidsakademien grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet.

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2014


Nu har Måltidsakademien utsett

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”


Den svenska matsvampens historia :Beskriv Bildennedslag och utvikningar från 1600-talet till nutid
av Anders Hirell
Carlsson bokförlag

Motiveringen löd:
En svampkatekes för vår tid: vacker och underhållande med akademisk höjd. Anders Hirell ger matsvampen en genomlysning så komplett att den förutom alla tänkbara infallsvinklar även redogör för samtliga tidigare svampböcker!

Boken vann också klassen Speciallitteratur – råvara.
Form: Trygve Carlsson

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för fjortonde året i rad. I år finns 363 titlar med i den katalog som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Prisutdelningen skedde på Nordiska Museet i Stockholm och lockade en rad författare, förlagsfolk och matintresserade.
Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.


Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Mattsson Juryordförande, styresman, Nordiska museet, Stockholm
Birgit Hemberg Matjournalist och författare, Stockholm
Jens Linder Journalist och kock, Stockholm
Christina Möller F.d. provkökschef, COOP, ledamot i Måltidsakademien, Stockholm
Dick Norberg Grafisk formgivare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor i Måltidskonst och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.


1. À la carte – ”Best Chef Books”
Författare: Markus Aujalay
Titel: Markus höst- och vintermat
Förlag: The Bearded Lady
Foto: Ingvar Eriksson
Foto: Tina Axelsson
Form: Nygren & Nygren
Motivering:
Höstens skafferi är rikt på grönsaker, rotfrukter, svamp och frukt, vintermånaderna ger värmande grytor med fisk och kött. Markus Aujalays recept är föredömligt välskrivna och bilderna sprider matglädje.


2. Barn och mat
Författare: Veronica Larsson
Titel: Adrians skafferi : familjens kokbok
Förlag: Rubin Förlag
Foto: Veronica Larsson
Form: Tomas Dahlgren
Motivering:
Veronica är Adrians mamma och tillsammans visar de att läsandet och lagandet efter recept tränar läsförståelsen, ger kreativitet, glädje, gemenskap – och god mat.


3. Ceremoniella måltider
Författare: Jens Linder
Författare: Johanna Westman
Titel: Semester : från försommarfest till kräftskiva
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Ulrika Pousette
Form: Emilie Ekström Crispin
Motivering:
En semestermanual för alla oss utbrända som ger upp redan vid solstolsuppvecklandet. Med instruktiv retropedagogik leds vi genom sommarens oundgängliga ritualer, från släktkalasbuffén via lata läckra sallader till en anslående kräftmartini.


4. Doktorsavhandlingar
Författare: Viola Adamsson
Titel: A Healthy Nordic Diet and Cardiometabolic Risk Factors : Intervention with Special Emphasis on Plasma Lipoproteins
Förlag: Acta Universitatis Upsaliensis
Motivering:
En välskriven doktorsavhandling som visar på den nordiska kostens hälsosamma effekter för människor i vardagens måltider.


5. Dryckeslitteratur - sprit
Författare: Claes Grundsten
Författare: Jan Petersén
Titel: Whiskyns landskap
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Foto: Claes Grundsten
Form: Patric Leo
Motivering:
Med svindlande vacker bildpedagogik lyckas Claes Grundsten gestalta whiskyns själva väsen på sin kameravandring genom landskap, terräng och terroir.


6. Dryckeslitteratur - öl
Författare: Joel Linderoth
Författare: Darren Packman
Titel: Öl – smakerna, hantverket, stilarna
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Daniel Ohlsson
Form: Lisa Zachrisson
Motivering:
En vacker djupdykning ner i den hastigt växande flodvågen av hantverksöl, fullföljd med kraftfullt avstamp, kunskapsfylld berättarglädje och frustande entusiasm.


7. Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker:
Författare: Tove Nilsson
Titel: Soda, lemonad & snacks
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Form: Katy Kimbell
Motivering:
Koka, brygga, jäsa, mixa – allt finns beskrivet i denna nyskapande bok. En vägledning vi saknat i denna alternativa dryckestid.


8. Essäer kring måltiden:
Författare: Jenny Damberg
Titel: Nu äter vi! : de moderna favoriträtternas okända historia
Förlag: ICA bokförlag
Illustrationer: iStockphoto
Illustrationer: Marie-Louise Friberg
Form: Marie-Louise Friberg
Motivering:
Oavbrutet underhållande, ytterligt detaljrik och helt nödvändig för alla som tänker yttra sig om hur vårt nutida ätande ser ut – och varför.


9. Etniska kokböcker:
Författare: Byung-Hi Lim
Författare: Byung-Soon Lim von Bergen
Författare: Henrik Francke
Titel: Kimchi och andra koreanska rätter
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Anna Kern
Illustrationer: Kristin Lidström
Form: Kristin Lidström
Motivering:
En stämningsfull, chosefri och djupt kunnig skildring av den koreanska konsten att syra grönsaker och lite mer ändå. Ett förtjusande grupparbete av familjen bakom Arirang, Stockholms ledande koreanska restaurang.


10. Grundkokböcker
Författare: Gert Klötzke
Författare: Niclas Wahlström
Författare: Torsten Mörner
Titel: Bra kött : från nos till svans
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Per Erik Berglund
Form: Sebastian Wadsted
Motivering:
Denna kulinariska bibel är som en riktigt god kötterrin: vacker, aptitlig, karaktärsfull, noggrant tillverkad och avsmakad. Ett överlägset standardverk av internationell klass som behandlar allt från bäver till grisöron.


11. Historisk måltidslitteratur
Författare: Anders Hult
Titel: Kolsyrat : när mineralvatten stärkte hälsan
Förlag: Atremi AB
Motivering:
Med en sprittande och skummande ton återger författaren mineralvattnets svenska historia, från kurorternas stilla charm till sinnrika kolsyremaskiner och märkliga buteljprodukter. Boken porlar och bubblar till läsarens förnöjelse.


12. Hälsa
Författare: Hanna Göransson
Titel: Friendly food : mat utan gluten, socker och mjölk
Förlag: Bokförlaget Max Ström
Foto: Hanna Göransson
Form: Hanna Göransson
Motivering:
En kreativ och lekfull kokbok med enkla och nyttiga recept som smakar gott. En sann vän i köket att använda och må bra av.


13. Kantinmåltider
Författare: Tomas Wallentinus
Författare: Tobias Bentley
Författare: Henrik Forsell
Titel: Täby Enskildas nya kokbok : passion för skolmat!
Förlag: Täby Enskilda Gymnasium
Foto: Tomas Wallentinus
Illustrationer: Per Hugosson Hagdahl

Eleverna i Täby Enskilda Gymnasium är bara att gratulera till att två duktiga kockar med medarbetare lagar goda, roliga och näringsriktiga rätter. Recepten finns för 4 och 600 portioner, så man också kan laga favoriträtterna hemma.


14. Kokböcker med restauranganknytning
Författare: Eva Eriksson
Titel: Mer om livet och smakerna på Smultrongården
Förlag: Votum Förlag
Foto: Lina Östling
Form: Helena Ullstrand
Motivering:
En inspirationsbok i vintertid. Vackra bilder på miljöer, inredning och god mat. Att laga mat tillsammans på Smultrongården är hög livskvalitet.


15. Köksträdgårdslitteratur
Författare: Elin Unnes
Titel: The secret gardener : dumsnåla tips för nygamla odlare
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Calle Stoltz
Form: Stefan Fält
Motivering:
Nygammal odlare delar generöst med sig av sina planteringspassioner över året. Torkat, syrat, spritat och sockerkonserverat är några resultat av odlingsmödan. En kompis i trädgården!


16. Livsstilslitteratur
Författare: Rune Kalf-Hansen
Författare: Lisen Sundgren
Titel: Det vilda köket : mat från naturen året runt
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Charlotte Gawell
Illustrationer: Kristin Lidström
Form: Kristin Lidström
Motivering:
Det krävs en vildsint kock och en hängiven örtkännare för att skapa en så friskt vågad vägvisare till naturens ännu så länge okända skafferi – en negligerad värld av välsmakande ekologi.


17. Mat och dryck i kombination
Författare: Björn Frantzén
Författare: Göran Lager
Titel: Glöd med Björn Frantzén : grillen, smaken, ölen
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Erik Olsson
Illustrationer: Johan Hörberg
Form: Karin van der Kwast Gissberg
Form: Stefan van der Kwast Gissberg
Motivering:
Här överlämnar en av våra absolut främsta kockar kloka råd om teknik, underbara smaker och intressanta dryckestips. En varm för att inte säga glödhet bok för sommarens väldoftande grillkvällar.


18. Matbröd
Författare: Marie Törnblom
Titel: 101 bröd du måste baka innan du dör
Förlag: Grenadine Bokförlag AB
Foto: Leif Törnblom
Motivering:
Doften av nybakat bröd sprider kärlek och omtanke. Här finns kornbröd från Norrland, rågbröd från Skåne och invandrade bröd från när och fjärran. Marie och Leif Törnblom förmedlar ett stort kunnande i recept och bild.


19. Måltidslitteratur distribuerad i annan form
Författare: Johanna Westman
Titel: Kakjakten : spelet för dig med baktankar
Förlag: Rabén och Sjögren
Foto: Eva Ankarvall
Illustrationer: Sarah Sheppard
Motivering:
Lustfyllt pedagogiskt spel för de yngsta. Spelet leder praktiskt fram till bakbord och ugn. Ett roligt lärande om lätta och goda bakverk.


20. Måltidsutensilier
Författare: Bengt Nyström
Författare: Peter Stenberg
Titel: Rörstrands serviser : dekorer och modeller under 280 år
Förlag: Carlsson Bokförlag
Form: Heimdall produktion
Motivering:
Den stora uppslagsboken för älskare av servis- och tallriksdekorer, med hundratals modeller och tusentals dekorer som avspeglar kultur- och smakutvecklingen från Rörstrandsfabrikens första tillverkning på 1720-talet fram till 2005.


21. Nordisk måltidslitteratur
Författare: John Opsahl
Titel: Supermat : läkande mat från naturens hjärta
Förlag: Supernature förlag
Foto: Schutterstock com, m.fl.
Form: Kitty Ensby
Motivering:
En hälsobok med helhetstänkande och ett ökat inslag av naturens rikedom i måltiderna - i kombination med fysisk aktivitet.


22. Regional måltidslitteratur
Författare: Victoria Harnesk
Titel: Smak på Sápmi : samisk mat – tradition, innovation och framtid
Förlag: Slow Food Sápmi
Foto: Bianca Brandon-Cox
Form: Bianca Brandon-Cox
Motivering:
Ett tomrum är fyllt! Äntligen ser vi den samiska matskattens rikhaltighet, från Gurpi till Gáhkku, nerkokt till en kompakt och synnerligen smakstark volym av smått historisk karaktär.


23. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: [Redaktionen]
Titel: White guide junior : Sveriges bästa skolmåltider
Förlag: Pär Bergkvist Malmö AB
Motivering:
En behändig volym med politisk sprängkraft som med de goda exemplens makt redan på sitt andra år gjort stora avtryck i våra skolmatsalar för att höja ambitioner och helhetstänkande.


24. Social kompetens
Författare: Martin Schori
Författare: Johan Åkesson
Titel: Krogen : allt du vill veta men inte vågat fråga
Förlag: Roos & Tegnér
Foto: Anders Roos
Foto: Staffan Johansson
Form: Benny Mårtensson

En briljant handbok i hur man navigerar sig fram på den nya tidens näringsställen: hur man läser av underförstådda regler, nya och nygamla sedvänjor, hur man gör sin röst hörd på krogen, hur man risar och rosar. En skojig, fräck men samtidigt vederhäftig praktika av modernt snitt.


25. Speciallitteratur – metod
Författare: Olle T. Cellton
Titel: Salt, socker och vinäger : konsten att preservera
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Erik Olsson
Motivering:
Att bygga upp ett skafferi med inläggningar, sylter, charkuterier och pickles hör till Olle T. Celltons specialiteter, med erfarenheter hämtade världen över. Metoderna är gamla beprövade och nya spännande, föredömligt lätta att följa i sitt hemmakök.


26. Speciallitteratur – råvara
Författare: Anders Hirell
Titel: Den svenska matsvampens historia : nedslag och utvikningar från 1600-talet till nutid
Förlag: Carlsson Bokförlag
Form: T. Carlsson
Motivering:
En svampkatekes för vår tid: vacker och underhållande med akademisk höjd.
Anders Hirell ger matsvampen en genomlysning så komplett att den förutom alla tänkbara infallsvinklar även redogör för samtliga tidigare svampböcker!


27. Söta bakverk
Författare: Roy Fares
Titel: Delicious : bakverk för en godare höst och vinter
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Form: Elina Grandin
Motivering:
Den här boken är guld värd för alla som får stora skördar av äpplen och päron. Choklad och citrusfrukter förgyller läckra tårtor, och mot slutet av boken frestar bullar och kakor med saffran.


28. Undervisningslitteratur
Författare: Inga-Britt Gustafsson
Författare: Anette Jonsäll
Författare: Lena Mossberg
Författare: Johan Swahn
Författare: Åsa Öström
Titel: Sensorik och marknadsföring
Förlag: Studentlitteratur AB
Motivering:
Sensorik och marknadsföring har fokus på mat och måltider. Här förmedlas målet att en produkt ska bli så bra att kunden köper den, blir nöjd och helst även lojal.


29. Vardagsmåltider
Författare: Jonas Cramby
Titel: Mackor : 100 klassiska sandwichar från Reuben till Po’boy
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Roland Larsson
Foto: Jonas Cramby
Form: Kristin Lidström
Motivering:
Visst kan mackor utgöra en hel måltid! Det visar Jonas Cramby, som med ett beundransvärt kunnande inspirerar till att laga världens alla smörgåsar. Han lär oss allt från grunden: bröd, pålägg och goda såsen.


30. Vegetarisk måltidslitteratur
Författare: [Redaktionen]
Titel: Vår gröna kokbok
Förlag: Norstedts
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Illustrationer: Paris Grafik
Form: Blooms byrå
Motivering:
Med hjälp av denna vegetariska kokbok är det lätt att variera vardagsmaten för den som redan är vegetarian samt för den som ska bjuda på vegetarisk fest till helger och födelsedagar. Med andra ord en heltäckande grön bok.


31. Årsböcker och kalendrarr
Författare: Ann-Helen Meyer von Bremen
Författare: Gunnar Rundgren
Titel: Jorden vi äter
Förlag: Naturskyddsföreningen
Foto: Ann-Helen Meyer von Bremen
Foto: Gunnar Rundgren m.fl
Form: Patrik Frid
Motivering:
Mat är politik och världen står inför stora utmaningar, som kräver radikala förändringar av våra livsmedel. Denna globala berättelse om ekologiska småjordbrukare, destruktiva storföretag, skrämmande miljögifter och riktigt god hållbar matproduktion riktar sig till alla, som inte vill sticka huvudet i sanden.


32. Bästa form
Form: Mattias Palmgren
Författare: Mattias Palmgren
Författare: Peter Bjurling
Titel: Ostron. Ja tack! : för dig som älskar eller vill veta mer om ostron : svenska ostron.
Förlag: Palmgren Artdirection
Foto: Pelle Nilsson
Motivering:
Några droppar citron är allt som behövs på ett ostron - en smaksensation. Bokformen: layout, bild, typografi och materialval, så enkelt - ett lågmält fyrverkeri till ostronets ära.


33. Bästa foto
Foto: Fanny Bergenström
Författare: Anna Bergenström
Författare: Fanny Bergenström
Titel: Det goda enkla : om maten vi vill laga och äta
Förlag: Trio Förlag
Form: Fanny Bergenström
Motivering:
Den estetiska kvalitén i Fanny Bergenströms fotografi är hänförande. Man känner också smaker, till och med nyanser är möjliga att förnimma. Det är bildkonst det.


34. Bäst översatta
Översättare: Joachim Stormvall
Översättare: Lena Almkvist
Översättare: Folke Günther
Författare: John Seymour
Författare: Will Sutherland
Titel: Självhushållning : en handbok för realister och drömmare
Förlag: Skörda Förlag
Illustrationer: Anders Persson
Form: Fredrik Larsson
Motivering:
Britten John Seymor var en pionjär inom självhushållning. När han gick bort för tio år sedan hade han ett 40-tal böcker bakom sig. Hans viktigaste bok har nu anpassats till svenska förhållanden – en omfångrik handbok och ett nutida mästerverk.


35. Juryns specialpris – God pedagogik
Författare: Lisa Förare Winbladh
Titel: Det godaste jag vet!
Förlag: Ica bokförlag
Foto: Linus Meyer
Motivering:
En i bästa mening folklig kokbok: utmanade, bildande, hjälpande och fängslande. Här finns avancerade rätter, enkla tillbehör, tips, insikter samt en god portion tydliga åsikter. Annars vore det inte ett verk av Lisa Förare Winbladh.


36. Årets mest gränslösa
Författare: Lotta Lundgren
Författare: Kristina Valentin
Titel: Tio lektioner i matlagning
Förlag: Wahlström & Widstrand
Form: Karin Ahlgren
Motivering:
Är det en lärobok? En essäsamling? En förtäckt självbiografi? En handbok i praktisk köksfilosofi? Eller är det rentav en kokbok? Svårt att säga. Underbar är den i alla fall.


37. Folkets röst
Författare: Jill Johnson
Titel: Country Cooking : med Jill i Nashville
Förlag: Massolit Förlag
Foto: Ulrika Ekblom
Form: Lisa Kullberg
Motivering:
Vår egen Country Queen guidar kunnigt och entusiastiskt genom Nashvilles smakrika kök, med allt från cowboykyssar till cola pork belly och stekta gröna tomater.


BÄST ALLA KATEGORIER 2014
Författare: Anders Hirell
Titel: Den svenska matsvampens historia : nedslag och utvikningar från 1600-talet till nutid
Förlag: Carlsson Bokförlag
Form: T. Carlsson
Motivering:
En svampkatekes för vår tid: vacker och underhållande med akademisk höjd. Anders Hirell ger matsvampen en genomlysning så komplett att den förutom alla tänkbara infallsvinklar även redogör för samtliga tidigare svampböcker!


Bilder kommer att finnas på www.akademierna.se/maltidsakademien,
på www.måltidslitteratur.se och på förlagens hemsidor!

Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se 070-554 41 63

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE








TORE WRETMAN-DAGEN 2014 I GRYTHYTTAN


TORSDAG DEN 23 OKTOBER "SEMINARIUM TORE WRETMAN"

Tore Wretman-dagen & Måltidsgalan

Till bords i paradiset
På de otal konstverk, som skildrar måltidens njutningar, finns alltid växtrikets härligheter i alla former - från frestande frukter till generösa vinkalkar och från läckra primörer till hälsobringande örter. Intresset för frukt och grönt har aldrig varit större än idag. Butikerna mäktar inte att möta den växande efterfrågan av ekologiska produkter, trots ambitionen att visa gröna fingrar. De hälso- medvetna konsumenterna tänker inte alltid på vilka ekologiska val de har gjort. Vid övergången till bättre matvanor och livsstil har vi grönt ljus hela tiden.
Tore Wretman-dagen vill sammanfatta vad vi vet om dessa trender:
• Vart är botaniserandet i såväl den svenska myllan som den tropiska plantagen på väg?
• Hur påverkar konsumtionen av frukt och grönt i alla dess former våra sinnen, smakupplevelser
och vår hälsa?
• Hur utvecklas nya gröna produkter för att tillfredsställa den snabbt växande efterfrågan?
Tore Wretman-dagen går till roten med det goda och bjuder på en generös bukett av det mest spännande matkreatörer, kulturvetare, forskare, producenter och distributörer har att erbjuda.


Tore Wretman, vår nestor när det gäller måltidsupplevelser. Hovtraktören var föregångaren som utvecklade den svenska gastronomin. Doktor Wretman kombinerade internationella trender med lokala traditioner. Inledde karriär som kökspojke, arbetade internationellt och blev kung i sitt eget restaurangim- perium, som var byggt på kunskap.
Wretman var sant road av utbildning och kompetensutveckling och såg behovet av att branschen fick en akademisk utbildning.Wretman-dagarna ska årligen behandla intressanta ämnen kopplade till Måltiden såväl som näringsliv, forskning och hantverk. År 2014 är temat ”Till bords i paradiset” med under- rubriken ”Måltid och Trädgård”.
Tore Wretmandagarna inleds den 22 oktober kl 14.00 med prisutdelning för Årets Svenska Måltidslitteratur. Dagen avslutas kl 16.30.
Torsdagen den 23 oktober med start kl 09.30 ägnas åt seminarier under temat ”Till bords i paradiset”. Dagen avslutas med galamiddag.
För mer information, se hemsidan: www.maltidsriket.se







Varför en måltidsakademi?

Programförklaring»

Näring för magen eller själen

Forskningsöversikt »

Vi tar gärna emot kompletteringar till rapportens översikt över svensk forskning. E-posta kompletteringar till
Professor Christina Fjellström

Måltidens dag


Torsdag den 16 oktober 2014 firas Måltidens Dag för femtonde året i rad med Måltidsakademien som huvudman.


Måltidens Dags soppa 2014



Smakrik kålsoppa med baconchips (valfritt)Beskriv Bilden
4-6 personer

0.5 kg finhackad vitkål
1 finhackad gul lök
1 skalad och finhackad 10 cm morot
2 msk smör/margarin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
½ - 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk Maizenamjöl
1-2 msk spiskummin

Fräs löken genomskinlig, tillsätt den hackade kålen och moroten och fräs alltsammans. Späd med 1 liter kokande vatten och låt puttra i 10-15 minuter. Red med Maizena till lagom konsistens.

Smaksätt med spiskummin, c:a 1-2 msk

Serveras med baconchips. Stek ut 8 baconskivor på folie i ugn till knaprig konsistens och finhacka sedan de svalnat. Använd gärna stekskyn från baconet i soppan som smaksättare. Toppa med finklippt persilja.

Läs mer »
Måltidsakademien : c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5: 114 53 Stockholm : info@grappe.se