Senast uppdaterad: 2016-01-18
Gastronomiska Akademien

Gastronomiska Akademiens Belöningar för 2015


Gastronomiska Akademiens belöningar 2015 delades ut under sedvanligt festliga former av Akademiens direktör Stephan Rössner på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm söndagen den 16 januari.


Beskriv Bilden
Guldmedalj
tilldelades Tommy Myllymäki
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Råvarornas noggranne mästare som driver på restaurangutvecklingen med kommande stora stockholmska projekt. Har tävlat fyra gånger i Bocuse d’Or med stor framgång.


Silvermedalj
tilldelades Viola Adamsson
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”

Doktor i nordisk gastronomi där hon lyckats höja statusen för våra nordiska mattraditioner. Mångårig kostinspiratör för skidlandslaget. Har dessutom tävlat för Sverige i grötkokning


Guldpenna
tilldelades Ann-Helen Meyer von Bremen
”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”

Undersökande matjournalist och författare av många viktiga artiklar och böcker, senast med prisbelönta ”Makten över matkassen”.


Diplom
Syskonen Bitte Persson och Bertil Larsson med familjer, Larsviken, Viken
för högklassig och historiskt förankrad potatis, där 550 sorter bevaras av åttonde generationen på familjens gård.

Mattias Dernelid,Smakriket, Grönsakshallen Sorunda
för marknadsföring och levererans av utvalda kvalitetsprodukter från landets rika flora av småproducenter som annars inte skulle nå sina kunder.


Magdalena Streiffert, Organisationen Fairtrade Sverige
för framstående insatser med att förbättra arbets- och levnadsvillkor inom livsmedelsproduktionen världen över.
Sök i Gastronomiska Akademiens register

Nu finns Akademiens alla belöningar genom åren förtecknade i registret på hemsidan. Gå in på Register/Sök under rubriken Akademiens belöningar så får du besked om vilka som genom åren fått medaljer, guldpennor, diplom och andra belöningar.
Register/Sök Belöningar

Ett motsvarande register över allt som publicerats i Gastronomisk Kalender ända sedan starten 1961 finns under rubriken Register/Sök Kalender.

Gastronomisk Kalender 2016

Beskriv BildenOm en hovtraktör och måltidens kultur.

Det här har ni aldrig läst förut! En mängd ny, rolig och lärorik information om Tore Wretman, som föddes för hundra år sedan, hovleverantör av husmanskost till kungar och folket! Hur det gick till, hur han själv såg på sitt värv och hur han blev så världsberömd som svensk mats främste företrädare berättar hans vänner, forskare och kännare i ett tjugotal artiklar.
Detta är Gastronomiska Akademiens årsbok, utgiven för femtiosjette året i följd.

Välkommen att köpa ytterligare exemplar av Gastronomisk Kalender från GMV:s kansli, c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5, 114 53 Stockholm
Pris: 150 kr.

Äldst i världen
Gastronomisk kalender brukar presenteras som världens äldsta årligen utkommande skrift i sin art. Den har kommit ut varje år sedan 1961 och det är så pass unikt att norsk TV:s litteraturprogram i början på 2015 intervjuade mångåriga redaktören Magdalena Ribbing om företeelsen.
Men när det kommer till årtal och årgångar är det lätt att det snurrar lite i huvudet. Karsten Thurfjell, även han medlem i redaktörsgruppen, förklarar för den som vill veta:

Så här blir kalendern till:
En redaktörsgrupp bestående av Magdalena Ribbing, Karsten Thurfjell, Martin Lind, Niklas Rådström och Christina Möller diskuterar fram temat i början av året. De tar naturligtvis gärna emot och får också idéer och förslag från akademiledamöter, medlemmar i Vännerna och andra.
Skribenter kontaktas och skriver sina alster under våren. Under sommaren redigeras materialet och lämnas till tryck hos Carlssons förlag. Under hösten presenteras sen den färdiga boken vid en sammankomst för medlemmar och press. Intresset är stort, i år kom 60 personer.

Boken trycks i ett par tusen exemplar, det brukar räcka. Men 2011-an med temat Mat och musik sålde faktiskt slut och man fick trycka en ny upplaga.
Under ett antal år nu har kalendern haft samma utseende, svart omslag med en spännande illustration av fotografen Björn Lindberg. Under tidigare perioder har den sett annorlunda ut.
-Kalenderns innehåll har naturligtvis också förändrats, säger Karsten Thurfjell. På 60-talet var Sverige ett gastronomiskt u-land. Idag är vi i framkant i världen.
-Intresset för gastronomi är oerhört stort och vår ambition är naturligtvis att svara mot den efterfrågan som finns på fördjupad och breddad kunskap.

Gastronomisk Kalender ingår i medlemskapet i Vänföreningen. Medlemmar kan köpa extra exemplar för 150 kronor genom kansliet. Kalendern finns också i bokhandeln.

Läs förteckningen över samtliga författare:
Gastronomisk KalenderGastronomisk Kalender 2015

Beskriv Bilden

Gastronomisk Kalender har som tema Till bords i paradiset - mat och trädgård

Kung Carl Gustaf vill ha grönsakerna väl kokta, medan Jan-Öjvind Swahn gärna odlar humle. Martin Ingvar ger recept på sin hemliga tomatsås och Karsten Thurfell berättar om vingårdarna som blivit världsarv. Karin Johannisson reder ut Adams och Evas vegetarians och Niklas Rådström förklarar de bibliska matreglerna. Gunilla Englund klargör kolonilotternas historia och Christina Fjellström redogör för vårt favoriserade utomhusätande. Magdalena Ribbing förmedlar etikett för bersån. Jens Linder plockar ätbara blommor och Årets Kock Filip Fastän ger sina bästa recept för den godaste middagen.
Därutöver finns en lång rad av fler ledamöter i Gastronomiska Akademien och utomstående, alla av hög klass med läckert innehåll.

Välkommen att köpa ytterligare exemplar av Gastronomisk Kalender från GMV:s kansli, c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5, 114 53 Stockholm
Pris: 150 kr.

Läs förteckningen över samtliga författare:
Gastronomisk Kalender


Gastronomisk forskning på KSLA


TISDAG DEN 8 OKTOBER kl 16.00 Gastronomisk forskning på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin
Gastronomiska Akademiens Stiftelse delar årligen ut stipendier till forskare som engagerat sig i ämnen inom den kulinariska och gastronomiska sfären.Några av stipendiaterna kommer till KSLA och berättar om sina rön och resultat. Det kan vara måltidens framtid som kristalliseras i dessa forskares verk! Dessutom är det spännande att lyssna till berättelser om hur forskningen går till och vad som kommer fram-inte alltid det man väntar sig. Efter stipendiaternas redogörelse serveras Dillkött på lamm och Mazarinäpplen och ett glas vin för en kostnad av 300 kr för medlem, gäst 400 kr

PROGRAM
Välkomsthälsning Ordförande Ann-Cathrine Haglund

Mediala gestaltningar av djur som mat. Tobias Linné

Måltidens etikett – inledning Magdalena Ribbing

Från blodpudding till gefilte fish – måltidens Sofia Jonsson
Betydelse för svenskjudiska konvertiter

Att äta mandeltårta med potatissticka Lars Eriksson

Bordsskickets filosofi Johan Tralau

Öppet samtal om bordskickets filosofi
Samtalsledare Magdalena Ribbing

Middag

Adress KSLA, Drottninggatan 95 B, StockholmGastronomiska Akademiens Stiftelse 2013Utlyser 4 stipendier à 25 000 kronor inom området

Gastronomi och måltidssituationer


Gastronomiska Akademiens Stiftelse vill i år öronmärka medlen för 4 stipendier som vart och ett skall resultera i en publicerbar artikel för Gastronomisk Kalender 2014.

”Gastronomi och måltidssituationer” kan handla om beteenden i samband med måltider, sociala miljöer, normer vid måltider tillsammans med andra, fostran, pedagogik, bordsskick, gastronomiska sällskap, vett och etikett …

Vi inbjuder såväl unga som seniora forskare, men även mastersstudenter är välkomna med sina stipendieansökningar.

Ansökan skickas till Gastronomiska Akademiens Stiftelse
Att: Christina Fjellström, Kungsängsgatan 57 J, 753 17 UPPSALA.

Sista ansökningsdag 1 juni 2013.

Beslut meddelas senast den 25 augusti 2013. Erhållet stipendium utbetalas efter insänt manus. Omfång skall vara ca 2-3000 ord. Manus lämnas senast 1 december 2013.


Hiramstipendiet och Hiramåret


Beskriv Bilden

21 januari 2012 då Märit Huldt, alias Hiram skulle ha fyllt 100 år delar Gastronomiska akademien ut ett Hiramstipendium för goda insatser för vardagsmaten.

Det sammanfaller med att nya generationer nu kan få möta matlegenden och konstnären Hiram. Hennes recept som länge funnits på antikvariat eller i mormors hylla finns nu samlade i nya Hirams Bästa Kokbok. Hiram blev folkkär då hon under 25 år var Svenska Dagbladets matredaktör, och skrev och ritade mycket personliga recept.

Utöver kokboken som kommer ut på Natur&Kultur förlag, hänger Grafikens Hus i Mariefred en utställning med Hirams konst och originalteckningar 4 december– 29 januari samt en mapp grafiska blad med Hiramillustrationer.

Almedahls har tagit fram en kökskollektion med brickor, skärbrädor och handdukar med Hiram-motiv som bland annat kommer att säljas på Åhléns under hösten.

Projektet är ett samarbete med Hirams familj, formgivaren och projektledaren Anna Lind Lewin och författaren Milena Bergquist.
ingen sidfot existerade i denna design