Senast uppdaterad: 2015-05-21
Gastronomiska Akademien

VÄLKOMNA TILL TORE WRETMANDAGEN MED SYMPOSIUM OCH BANKETT.
MÅNDAG DEN 19 OKTOBER PÅ OPERAKÄLLAREN.



KLICKA HÄR FÖR ANMÄLAN

Det blir en verklig högtidsdag, där allt går i Wretmans anda:
• Lokalen givetvis, den klenod, som Wretman med obäåndig envishet lyckades återskapa i Stockholms hjärta.
• Seminarieprogrammet, som tar upp Wretmans betydande insatser för svensk gastronomi, som faktiskt inte kan överskattas. Gamla medarbetare kommer att vittna och berätta om vad Wretman betytt i deras professionella utveckling.
• Wretmans betydelse för hela restaurangnäringen i Sverige och internationellt.
• En glimt av den spelfilm om Tore Wretmans liv, som fortfarande är under berarbetning och redigering.
• En lunch och en galabankett till kvällen med menyer- helt i Wretmans anda. Vi vet att de tilltänkta gästerna redan nu kommer att gissa på några av de rätter, som kommer att serveras.

Arrangörer är: Gastronomiska Akademien och Måltidsakademien

Program till Tore Wretmandagen, måndag den 19 oktober 2015

Lokal: Operaterrassen och Operakällarens restaurang.

Tore Wretman som gastronomins kreatör med hantverk, konst och vetenskap i fokus.

Syfte: Att sätta in svensk/nordisk gastronomi i ett globalt sammanhang

Målgrupp: Wretmanelever genom åren, restauratörer, akademiledamöter, vänföreningsledamöter, livsmedels-, dryckes- och handels- producenter och -leverantörer, media och alla andra TW-entusiaster

Program

Moderatorer: Carl Jan Granqvist och Karsten Thurfjell

09.00
Registrering på Operaterrassen, kaffe/te

09.30
Välkomsthälsning från Akademierna, direktör Stephan Rössner, Gastronomiska Akademien och preses Håkan Jönsson, Måltidsakademien

09.50
Kort film om Tore Wretman. Introduktion av Jan Sterner

10.10
Tore Wretman, det svenska matundrets fader 100 år.
Professor Karin Johannisson, som övertog hans tallrik nr 9

10.30
Bensträckare

10.45
Tore Wretman som utbildare, professor Carl Jan Granqvist, ledamot av Gastronomiska Akademien vid tallrik 7 samt ledamot av Måltidsakademiens presidium

11.05
Tore Wretman som matkreatör. Konsten att väga ihop det svenska matarvet med globalt nytänkande, kulturskribent Charlotte Birnbaum

11.30
Tore Wretman som mediaperson, teaterchef Sissela Kyle, ledamot av Gastronomiska Akademien vid tallrik 6

11.50
Tore Wretman som hantverkare, konstnär och vetenskapare, professor Erika Lagerbielke, ledamot av Måltidsakademien

12.10
Lunch i Wretmans anda på Operaterrassen

13.40
Framtiden i Sverige- en plattform för europeiskt måltidshistoria, representant för arbetsgruppen Aptitum


14.00
Tore Wretmans betydelse för svensk livsmedelsexport
och förmåga att skapa förståelse för internationell premieproduktutveckling . VD Marie Söderqvist, Livsmedelsföretagen

14.20
Holiday singers- musikalisk gastronomi

14.40
Förfriskningar

15.00
Sverige som gastronomisk destination, professor Lena Mossberg, ledamot av Måltidsakademien

15.20
De gastronomiska tävlingars betydelse för den europeiska gastronomins globala framgång och de svenska kockarnas bidrag Hanna Halpern, VD Årets kock

15.50
Sammanfattning och avslutning


19.00
Galabankett till hovtraktör Tore Wretmans ära

Klädsel: Smoking/mörk kostym
Drink och mingel i Operakällarens restaurang
Måltid på Operaterrassen
Underhållning, prisutdelning och musikaliska pärlor bl a med Peter Harryson och Holiday Singers
Toastmaster: Sissela Kyle och Stephan Rössner





Gastronomiska Akademiens Belöningar för 2014

Beskriv Bilden


Gastronomiska Akademiens belöningar 2014delades ut under sedvanligt festliga former av Akademiens direktör Stephan Rössner på Riddarhuset i Stockholm söndagen den 18 januari.


Guldmedalj
tilldelades Sayan Isaksson
Driver restaurangerna Esperanto, Råkultur och Shibumi i Stockholm med stor framgång. Nyskapande och tradition, helhet och dekonstruktion, asiatiskt och europeiskt förenas i Sayan Isakssons gastronomiska passion.


Silvermedalj
tilldelades Ella Nilsson
Matambassadör, västerbottnisk matprofil, Sveriges första TV-kock, initiativtagare och idéspruta med vidsträckta nätverk och ymniga smörgåsbord av småskalig livsmedelsproduktion.


Guldpenna
tilldelades Mikael Mölstad
Journalist och skribent som grundat både White Guide och En Värld av Vin, dessutom flitig krönikör i Svenska Dagbladet.


Diplom
Tryggve Bergman, projektledare, Kalix
För mångårigt, outtröttligt och grundläggande arbete med Kalix löjrom som gett detta norrländska guld ett särartsskydd enligt EU:s principer.


Jenny Lundgren, ägare av Hagby gård
För berömlig entusiasm och uthållighet i lågskaligt uppfödande av kyckling, gås, anka och ungtupp som levereras till topprestauranger och butiker i Sverige.


Thomas Berglund, ägare av Almnäs bruk
För att ha återskapat historiska svenska ostar med smakegenskaper i världsklass - som Wrångebäcksost från 1860, opastöriserad och gjord på kravmjölk.










Sök i Gastronomiska Akademiens register

Nu finns Akademiens alla belöningar genom åren förtecknade i registret på hemsidan. Gå in på Register/Sök under rubriken Akademiens belöningar så får du besked om vilka som genom åren fått medaljer, guldpennor, diplom och andra belöningar.
Register/Sök Belöningar

Ett motsvarande register över allt som publicerats i Gastronomisk Kalender ända sedan starten 1961 finns under rubriken Register/Sök Kalender.

Gastronomisk Kalender 2015


Beskriv Bilden

















Gastronomisk Kalender har som tema Till bords i paradiset - mat och trädgård

Kung Carl Gustaf vill ha grönsakerna väl kokta, medan Jan-Öjvind Swahn gärna odlar humle. Martin Ingvar ger recept på sin hemliga tomatsås och Karsten Thurfell berättar om vingårdarna som blivit världsarv. Karin Johannisson reder ut Adams och Evas vegetarians och Niklas Rådström förklarar de bibliska matreglerna. Gunilla Englund klargör kolonilotternas historia och Christina Fjellström redogör för vårt favoriserade utomhusätande. Magdalena Ribbing förmedlar etikett för bersån. Jens Linder plockar ätbara blommor och Årets Kock Filip Fastän ger sina bästa recept för den godaste middagen.
Därutöver finns en lång rad av fler ledamöter i Gastronomiska Akademien och utomstående, alla av hög klass med läckert innehåll.

Välkommen att köpa ytterligare exemplar av Gastronomisk Kalender från GMV:s kansli, c/o Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5, 114 53 Stockholm
Pris: 150 kr.

Läs förteckningen över samtliga författare:
Gastronomisk Kalender


Gastronomisk forskning på KSLA


TISDAG DEN 8 OKTOBER kl 16.00 Gastronomisk forskning på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin
Gastronomiska Akademiens Stiftelse delar årligen ut stipendier till forskare som engagerat sig i ämnen inom den kulinariska och gastronomiska sfären.Några av stipendiaterna kommer till KSLA och berättar om sina rön och resultat. Det kan vara måltidens framtid som kristalliseras i dessa forskares verk! Dessutom är det spännande att lyssna till berättelser om hur forskningen går till och vad som kommer fram-inte alltid det man väntar sig. Efter stipendiaternas redogörelse serveras Dillkött på lamm och Mazarinäpplen och ett glas vin för en kostnad av 300 kr för medlem, gäst 400 kr

PROGRAM
Välkomsthälsning Ordförande Ann-Cathrine Haglund

Mediala gestaltningar av djur som mat. Tobias Linné

Måltidens etikett – inledning Magdalena Ribbing

Från blodpudding till gefilte fish – måltidens Sofia Jonsson
Betydelse för svenskjudiska konvertiter

Att äta mandeltårta med potatissticka Lars Eriksson

Bordsskickets filosofi Johan Tralau

Öppet samtal om bordskickets filosofi
Samtalsledare Magdalena Ribbing

Middag

Adress KSLA, Drottninggatan 95 B, Stockholm



Gastronomiska Akademiens Stiftelse 2013



Utlyser 4 stipendier à 25 000 kronor inom området

Gastronomi och måltidssituationer


Gastronomiska Akademiens Stiftelse vill i år öronmärka medlen för 4 stipendier som vart och ett skall resultera i en publicerbar artikel för Gastronomisk Kalender 2014.

”Gastronomi och måltidssituationer” kan handla om beteenden i samband med måltider, sociala miljöer, normer vid måltider tillsammans med andra, fostran, pedagogik, bordsskick, gastronomiska sällskap, vett och etikett …

Vi inbjuder såväl unga som seniora forskare, men även mastersstudenter är välkomna med sina stipendieansökningar.

Ansökan skickas till Gastronomiska Akademiens Stiftelse
Att: Christina Fjellström, Kungsängsgatan 57 J, 753 17 UPPSALA.

Sista ansökningsdag 1 juni 2013.

Beslut meddelas senast den 25 augusti 2013. Erhållet stipendium utbetalas efter insänt manus. Omfång skall vara ca 2-3000 ord. Manus lämnas senast 1 december 2013.






Hiramstipendiet och Hiramåret


Beskriv Bilden

21 januari 2012 då Märit Huldt, alias Hiram skulle ha fyllt 100 år delar Gastronomiska akademien ut ett Hiramstipendium för goda insatser för vardagsmaten.

Det sammanfaller med att nya generationer nu kan få möta matlegenden och konstnären Hiram. Hennes recept som länge funnits på antikvariat eller i mormors hylla finns nu samlade i nya Hirams Bästa Kokbok. Hiram blev folkkär då hon under 25 år var Svenska Dagbladets matredaktör, och skrev och ritade mycket personliga recept.

Utöver kokboken som kommer ut på Natur&Kultur förlag, hänger Grafikens Hus i Mariefred en utställning med Hirams konst och originalteckningar 4 december– 29 januari samt en mapp grafiska blad med Hiramillustrationer.

Almedahls har tagit fram en kökskollektion med brickor, skärbrädor och handdukar med Hiram-motiv som bland annat kommer att säljas på Åhléns under hösten.

Projektet är ett samarbete med Hirams familj, formgivaren och projektledaren Anna Lind Lewin och författaren Milena Bergquist.
ingen sidfot existerade i denna design